Ulla's skriblerier

Her er det tanken at lave lidt opskriftsamling, både de gode vi alle kan lide, og især dem der holder de gode retningslinier fra vores deltagelse i Diogenes kost forsøget. God fornøjelse Smile

En rigtig lækker æblekage - især lun med creme fraiche.

Denne opskrift har ikke faste mål, den laves så stor eller så lille, som man har lyst - eller personer til.

Æbler skylles, skæres i både og kernehusene fjernes. Æblebådene fordeles i et ovnfast fad, som er smurt med lidt fedtstof. Æblelaget skal ikke være for højt, max 5 cm, så brug hellere et større fad. Som en ledetråd kan beregnes ca. 1-2 æbler pr person.

Bland lige dele mel, sukker og margarine i en skål til en fast dej. Mængderne afhænger af fadets størrelse, men til et fad på ca. 20x25 skal der bruges ca. 200 g mel, 200 g sukker og 200 g margarine.

Tag en klump af dejen, tryk den flad mellem hænderne og læg den på faden.  Fortsæt med dette til hele fadet er dækket med dej.

Hvis man ikke gider mase med dejen, har jeg set denne opskrift lavet som crumple kage, dvs når dejen er blandet, fordeles den over kagen som "klumper" og bager den, så den bliver til crumple æblekage :-)

Kagen bages i ovnen ved 200 grader i ½ time.

Serveres lun med creme fraiche, flødeskum eller is.

Write comment (0 Comments)
Denne kage er såkaldt pund-til-pund opskrift, så den er ikke nogen slankekage, men hvis der en gang i mellem skal syndes smager den rigtigt godt - især lun med creme fraiche til.

250 g mel
250 g sukker
250 g margarine
4 æg
6-8 rabarber

Alle ingredienserne, på nær rabarber, blandes sammen og hældes i en lille bradepande (ca 25-20 cm). Bradepanden skal ikke smøres, da der er så meget fedtstof i dejen. Rabarberne skylles og skæres i stykker af et par cm's længde. Rabarberne stikkes ned i dejen, og dejen glattes, så rabarberne er dækket med dej.

Bages i ovnes ved 200 grader i ½ time.

Serveres lun med creme fraice.

Tips - der kan bruges andre frugter, fx æbler, i stedet for rabarber. Write comment (0 Comments)

Denne opskrift er oprindeligt med kyllingestrimler. jeg har lavet den med svinekød i tern og det syntes familien smagte rigtigt godt.

Ingredienser:
1 dåse kokosmælk
karry efter smag
500 g kød (kyllingestrimler eller svinekød i tern)
3 gule peber
1 tsk karry pasta
1 bundt forårsløg
olie
½ liter bouillion
maizena

Fremgangsmåde:
Svits karryen i olien og tilsæt kødet. Når kødet er godt brunet, tilsættes forårsløg og derefter kokosmælk, som kan opsuge alt karryen. Peber og karrypasta tilsættes, dernæst bouillion. Simre til kødet er mørt. Jævnes med maizene, udrørt i koldt vand.

Serveres med ris og grønne bønner.

Write comment (0 Comments)
Denne opskrift smager rigtigt godt, og så er den nem at lave.

Ingredienser:
500 g kyllingefilet
1 spsk reven ingefær
1 spsk limesaft
1 spsk olie
1 fed hvidløg
1-2 tsk karry
1 tsk korriander
1 dl kokosmælk
1 bdt forårsløg
salt, peber

Tilbehør Naan brød og blandet salat

Fremgangsmåde:
Skær kyllingefileterne i strimler og vend dem i en marinade af ingefær, lime, olie, hvidløg, karry og koriander. Steg kyllingerne 4 min i lidt olie. Tilsæt kokosmælk og snittede forårsløg og lad det koge et par minutter. Smag til med salt og peber.

Anret kyllingerettet på lunede naanbrød og server salaten til. Server evt. også mango chutney til.
Write comment (0 Comments)
Ingredienser:
500 g svinekød i tern
1 spsk olie
2 løg skåret i tynde ringe
1 tsk kanel
1½ tsk ingefær
1/4 usprøjtet citron
ca. 1 liter vand
50 g tørrede abrikoser halveret
50 g honning
3 stilke frisk mynte
salt, peber

Fremgangsmåde:
Fjern frugtkød på citronen og skær skrællen i små tern (lad det hvide bitre lag side på skallen).

Sauter løg, kanel, ingefær og citron i olien i 10 minutter, tilsæt kødet. Hæld vand ved, så kødet dækkes og kog ved svag varme i ca. ½ time eller indtil kødet er mørt.

Tilsæt abrikoser, honning og mynte. Jævn sovsen med lidt maizena udrørt i koldt vand.

Server med ris og blandet salat.

NB: Denne opskrift er oprindeligt skrevet med kyllingekød - 1 hel kylling delt i 8 dele. Hvis der bruges kylling, skal retten koge i 45 minutter i stedet for 30.
Write comment (0 Comments)
I stedet for at købe frosne kartofler, kan man lave sine egne kartoffelskiver i ovn:

Kartofler skrælles og skæres i skiver. Lægges på en bageplade med pommefrites plader over (rillede plader med huller, så fedt kan løbe fra og der kan komme luft til nedefra).

Kartoflerne sprøjes med olie og der drysses salt over. Bages i ovnen ved 200 grader i ca. 40 minutter. Der røres rundt i kartoflerne et par gange undervejs. Write comment (0 Comments)

Underkategorier

Familiens brød og kage favoritter

Opskrifter som både er hurtige i hverdagen, og som har den fornuftige kostsammensætning