Tips og vejledninger

Her findes beskrivelser og vejledninger til brug af ting og sager hjemme på Kratvej 28 C. Det kan være alt fra hvordan koder jeg videon, over hvordan fylder jeg vand på fyret til opsæt af pc og brug af netværket.

I forlængelse af det med cast af film med undertekster - så er den stabile løsning at rippe filmen til .mp4 format.

Det er fuldt lovligt, da man jo laver en backup af sin egen film til at kunne spille på sin smartphone. Den kan så også vises på TV vi Chromecast. Ved ripning kodes filmen om til en hel ny type, som typisk er meget mere komprimeret (fylder mindre) en den tilsvarende originale film - hvilket gør det muligt at have flere på sin enhed, eller at streame dem via net.

Vi har licens til DVDFab (hele pakken) - og det fungerer rigtigt fint.
Undersøgelser på nettet peger på WinX Free DVD to MP4 Ripper Free Edition   som et godt bud på en gratis løsning.

Essensen er: kod underteksterne ind i videoen direkte!

MKV format

.mkv format er reelt IKKE en ripning i den forstand at den omkoder filmen - men reelt en kopiering af specifikke dele af en DVD eller Bluray og samling i en 'container'... Container skal forstås som en ny indpakning der kan forstås af mange programmer.

Teknisk set så er DVD og Bluray også Containere som kan forstås af diverse afspillere. Det kan man se hvis man åbner en DVD i Windows explorer.. En masse bestemte filer og foldere. Samme gælder altså for .mkv.

Den primære fordel ved .mkv formatet er at man kun tager de få dele (film, lyd og undertekst) som man reelt er interesseret i, og så gemmer dem på en måde som kan afspilles af et væld af programmer.

Lyd og billed er sjældent et problem - og kan også afspilles direkte af Chromecast. Udfordringer er at underteksterne ligger i et format som de fleste programmer har vanskeligt ved at bruge - da formatet er lavet specifikt til hardware afspillere.

Det kan jo ændre sig i fremtiden, så bedste bud til at udtrække til .mkv format er: http://www.makemkv.com/

Write comment (0 Comments)

Det er i det mindste delvist muligt!

Denne løsning er stabil!

Man skal bruge Chrome browseren i seneste udgave - da den har indbygget Chromecast funktionen

Der skal installeres 'Videostream for Google Chromecast™' - fås her: http://getvideostream.com/

Det er det add-on som læser medie filen og sender den til Chromecast. Jeg har lige teste med et par .mp4 filer og .mkv filer, og fik i første omgang en fejl: "Firewall forhindrer forbindelse..."

Fejlen skyldes firewall der er indbygget i Windows 10, og der tilbydes en automatisk fejlrettelse. Denne virker - og lukker op for den specielle chromecast forbindelse mellem pc og enhed.

Herefter kan jeg vise filmene uden problemer. Efter at have startet app'en fra Chrome har jeg 'pin'et' den til task bar. Det er lettere... Se også: Ripning af DVD og Bluray

Undertekster

Undertekster understøttes på forskellig vis - men desværre ikke på den måde som .MKV gemmer dem fra DVD er.. Så den letteste løsning er at lave .mp4 filer hvor underteksterne kodes ind i billedet (=mux into video stream).

Der findes nogen andre muligheder...

Write comment (1 Comment)

Denne artikel mest for lige at huske hvad jeg gjorde... I MEGET lang tid har vi 'kun' kunnet få DTS Neo:6 eller Dolby ProLogic II surround fra vores Sony BDP-S790 Blu-ray afspiller - men NU lykkedes det ENDELIG at få RIGTIG DTS-HD igennem...

Et par gode referencer omkring formaterne og hvad der er bedst:

Dolby vs. DTS - Which is Better?

Dolby Digital, DTS, THX: Surround Sound Standards Explained

Understanding surround sound formats

 

Andre som har haft udfordringer - og hvor der er lidt hint til løsningen

No surround sound from bdp-s790 Blu-ray player?

Audio settings on Sony BDP-S790 Bluray player 

 

Udfordringen er faktisk i forstærkeren!! Denon AVR-3808... Problemet er at HVIS MAN IKKE SPECIFIKT VÆLGER EN DIGITAL LYD INDGANG - så tager den lyden fra HDMI!

Og Sony'en kan sende Dolby Digital via HDMI - men IKKE DTS-HD. DTS-HD er KUN via Digital output.

SÅ: for source på AVR-3808 skal vælges HDMI indgang for billede - OG - Digital indgang for lyd...

VIGTIGT - for at det skal virke skal MODE også indstilles - og som DIGITAL (= force lyd indgangen til DIGITAL(!) ellers vælges HDMI åbenbart som default)

Og VUPTI! Problem solved!

 

 

Write comment (0 Comments)